آموزش جامع قرآن کریم

مؤسسه فرهنگی قرآنی مشتاق

۲- تحریف‏ ناپذیرى‏

دومین ویژگى قرآن، آن است که در طول زمان، دستْ‏خوشِ دگرگونى و تغییر (از قبیل افزودنى یا کاستنى) نشده است. نازل کننده این کتاب، خود، بدین موضوع، گواهى داده است:

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحَفِظُونَ .

ماییم که ذکر (قرآن) را نازل کردیم و ما نیز نگهبان آن خواهیم بود.

تاریخ مسلمانان و تلاش‏هاى صورت گرفته در حفظ، کتابت و قرائت قرآن کریم و دیگر دلایل مصونیت قرآن از تحریف - که در این ادامه به تفصیل آمده ‏اند -  نیز بر این موضوع ، شهادت میدهند.

۳. جامعیّت‏

قرآن، در حوزه رسالت خود، جامع است و از بیان هیچ چیزى که در هدایت انسان نقش داشته باشد، فرو گذار نکرده است :

تِبْیَنًا لِّکُلِ‏ّ شَىْ‏ءٍ .

تبیین کننده هر چیزى است.

گذشته از آیات قرآنى، پیامبر صلى اللَّه علیه و آله و اوصیاى ایشان نیز بر این موضوع، شهادت داده‏ اند. بزرگ‏ترین قرآن شناس ، یعنى پیامبر خدا - که گیرنده وحى است - ، در حدیثى، در باره جامعیّت این کتاب آسمانى ، چنین میفرماید :

هُوَ الدَّلیلُ یَدُلُّ عَلَى السَّبیلِ ، وَ هُوَ کِتابُ تَفصیلٍ وَ بَیانٍ وَ تَحصیلٍ ، هُو الفَصلُ لیسَ بالهَزلِ ، وَ لَهُ ظَهرٌ وَ بَطنٌ ، فَظاهِرُهُ حُکمُ اللَّهِ وَ باطِنُهُ عِلمُ اللَّهِ تعالى‏ ، فَظاهِرُهُ وَثیقٌ ، وَ باطِنُهُ عَمیقٌ ، لَهُ تُخومٌ ، وَ على‏ تُخومِهِ تُخومٌ ، لا تُحصى‏ عَجائِبُهُ وَ لا تُبلى‏ غَرائِبُهُ ، فیهِ مَصابیحُ الهُدى‏ وَ مَنارُ الحِکمَةِ ، وَ دلیلٌ علَى المَعرِفَةِ لِمَن عَرَفَ النَّصَفَةَ .

قرآن، ره‏نمایى است که راه را نشان مى‏دهد. قرآن، کتاب تفصیل و روشنگرى و تحصیل [حقایق‏] است.جداکننده میان حق و باطل است وشوخی بردار نیست. ظاهرى دارد و باطنى. ظاهرش حکم [و دستور] خداست و باطنش علم خداوند متعال. پس ظاهر آن، محکم و استوار است و باطنش ژرفایى دارد و ژرفایش نیز ژرفایى دارد. شگفتیهایش بیشمارند و عجایب و غرایبش کهنه و تمام نمیشوند. چراغ‏هاى هدایت و پرتوگاه‏هاى حکمت، در قرآن اند. و براى کسى که انصاف داشته باشد، راه‏نمایى به سوى معرفت و شناخت است.

امیر مؤمنان علیه السلام - که پس از پیامبر صلى اللَّه علیه و آله آشناترین انسان با معارف والا و سازنده کتاب الهى است - ، در حدیثى، قرآن را چنین توصیف فرموده است :

سپس کتاب را بر او فرو فرستاد ، و آن ، نورى است که چلچراغ‏ هایش خاموش نمیشوند . چراغى است که شعله‏اش ، فروکش نمیکند . دریایى است که به ژرفایش نمیتوان رسید . شاه‏راهى است که پیمودنش [آدمى را] به گم‏راهى نمیکشانَد . شعاعى است که پرتو آن ، به تاریکى نمیگراید . فرقانى (سنجه‏اى براى حق و باطل)است که برهانش ، خاموش [و باطل ]نمیگردد . بناى روشنگرى است که پایه‏ هایش ، فرو نمیریزند . درمانى است که بیم بازگشت بیماریها در آن نمیرود . قدرتى است که هوادارانش شکست نمیخورند و حقّى است که یارانش ، تنها و بى یاور، گذاشته نمی‏شوند .

پس قرآن ، معدن ایمان و کانون آن است ، و چشمه‏ هاى دانش و دریاهاى آن ، و بوستان‏هاى عدل و آبگیرهاى آن ، و پایه‏ هاى اسلام و بنیان آن ، و درّه ‏هاى حق و دشت‏هاى آن است . دریایى است که هر چه از آن آب بردارند، آبش تمام نمیشود ، و چشمه‏ هایى است که هر اندازه از آنها آب کشند ، خشک نمیشوند . آبشخورهایى است که هر اندازه وارد شوندگان از آنها بنوشند ، آبشان کاستى نمیگیرد ، و منزلگاه‏هایى است که مسافران ، راه آنها را گم نمیکنند ، و نشانه‏ هایى است که از چشم رهپویان ، پوشیده نمی مانَد ، و پُشته ‏هایى است که رهروان به [قلّه‏ هاى‏] آن نمی‏رسند .

خداوند ، آن را سیراب کننده عطشِ دانشوران ، و بهار دل‏هاى دانایان ، و شاه‏راه نیکان ، و دارویى که پس از آن ، دردى نمیماند ، و نورى که هیچ تاریکى ‏اى با آن نیست ، و ریسمانى که گِره‏هایش استوار است ، و قلعه‏ اى که ستیغ آن ، بلند [ و دست‏ نایافتنى‏] است ، و براى کسى که آن را حامى خویش گیرد ، [ مایه‏] عزّت [ و قدرت‏] ، و براى کسى که به آن وارد شود، [ مایه سلامت] ، و براى کسى که از آن پیروى کند، هدایت ، و براى کسى که خود را به آن نسبت دهد، عذر ، و براى کسى که با آن سخن گوید ، برهان ، و براى کسى که به وسیله آن ستیزه کند ، گواه ، و برای کسى که با آن حجّت آورد ، [ مایه‏] پیروزى ، و براى کسى که به آن عمل کند ، نگه دارنده، و براى کسى که آن را به کار وا دارد ، مَرکب، و براى کسى که نشانه جوید، نشانه ، و براى کسى که سپر بخواهد ، سپر ، و براى کسى که فرا بگیرد ، دانش ، و براى کسى که روایت کند ، خبر ، و براى کسى که داورى کند ، حکم قرار داده است .

این متن از مجموعه کتاب های شناخت نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث نوشته آیت الله محمدی ری شهری برداشت شده است.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی