دوا (دارو)
رسول اللَّه صلى اللَّه علیه و آله :القُرآنُ هُوَ الدَّواءُ
پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله :قرآن ، داروست
و این چند وصف
الإمام علیّ علیه السلام ( فی نُزولِ القُرآنِ الکَریم - ):
ثُمَّ أنزَلَ عَلَیهِ الکِتابَ نوراً لا تُطفَأُ مَصابیحُهُ ، وسِراجاً لا یَخبو تَوقُّدُهُ ، وَبَحراً لا یُدرَکُ قَعرُهُ ، ومِنهاجاً لا یُضِلُّ نَهجُهُ ، وشُعاعاً لا یُظلِمُ ضَوؤُهُ ، وفُرقاناً لا یَخمَدُ بُرهانُهُ ، وتِبیاناً لا تُهدَمُ أرکانُهُ ، وشِفاءً لا تُخشى أسقامُهُ ، وعِزّاً لا تُهزَمُ أنصارُهُ ، وَحَقّاً لا تُخذَلُ أعوانُهُ .
فَهُوَ مَعدِنُ الإیمانِ وبُحبوحَتُهُ ، ویَنابیعُ العِلمِ وبُحورُهُ ، وورِیاضُ العَدلِ وغُدرانُهُ ، وأثافِیُّ الإِسلامِ وبُنیانُهُ ، وأودِیةُ الحَقِّ وغیطانُهُ ، وبَحرٌ لا یَنزِفُهُ المُستَنزِفونَ ، وعُیونٌ لا یُنضِبُها الماتِحونَ ، ومَناهِلُ لا یَغیضُها الوارِدونَ ، ومَنازِلُ لا یَضِلُّ نَهجَها المُسافِرونَ ، وأعلامٌ لا یَعمى عَنها السّائِرونَ ، وآکامٌ لا یَجوزٌ عَنها القاصِدونَ .
جَعَلَهُ اللَّهُ رِیّاً لِعَطَشِ العُلَماءِ ، ورَبیعاً لِقُلوبِ الفُقَهاءِ ، ومَحاجَّ لِطُرُقِ الصُّلَحاءِ ، ودَواءً لَیسَ بَعدَهُ داءٌ ونوراً لَیسَ مَعَهُ ظُلمَةٌ ، وحَبلاً وَثیقاً عُروَتُهُ ، ومَعقِلاً مَنیعاً ذِروَتُهُ ، وعِزّاً لِمَن تَوَلاّهُ ، وسِلماً لِمَن دَخَلَهُ ، وهُدىً لِمَنِ ائتَمَّ بِهِ ، وعُذراً لِمَنِ انتَحَلَهُ ، وبُرهاناً لِمَن تَکَلَّمَ بِهِ ، وشاهِداً لِمَن خاصَمَ بِهِ ، وفَلجاً لِمَن حاجَّ بِهِ ، وحامِلاً لِمَن حَمَلَهُ ، وَمَطِیَّةً لِمَن أعمَلَهُ ، وآیَةً لِمَن تَوَسَّمَ ، وجُنَّةً لِمَنِ استَلأَمَ ، وعِلماً لِمَن وَعى ، وحَدیثاً لِمَن رَوى ، وحُکماً لِمَن قَضى .
امام على علیه السلام ( - در باره نازل شدن قرآن کریم - ):
سپس کتاب را بر او [ رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله ]فرو فرستاد ، و آن ، نورى است که چلچراغهایش خاموش نمى شوند . چراغى است که شعله اش ، فروکش نمى کند . دریایى است که به ژرفایش نمى توان رسید . شاهراهى است که پیمودنش [آدمى را] به گمراهى نمى کشانَد . شعاعى است که پرتو آن ، به تاریکى نمى گراید . فرقانى (/ سنجهاى براى حق و باطل) است که برهانش ، خاموش [و باطل ]نمى گردد . بناى روشنگرى است که پایه هایش ، فرو نمى ریزند . درمانى است که بیم بازگشت بیمارىها در آن نمى رود . قدرتى است که هوادارانش شکست نمى خورند و حقّى است که یارانش ، تنها و بى یاور، گذاشته نمى شوند .
پس قرآن ، معدن ایمان و کانون آن است ، و چشمه هاى دانش و دریاهاى آن ، و بوستانهاى عدل و آبگیرهاى آن ، و پایه هاى اسلام و بنیان آن ، و درّه هاى حق و دشتهاى آن است . دریایى است که هر چه از آن آب بردارند، آبش تمام نمى شود ، و چشمه هایى است که هر اندازه از آنها آب کشند ، خشک نمى شوند . آبشخورهایى است که هر اندازه وارد شوندگان از آنها بنوشند ، آبشان کاستى نمى گیرد ، و منزلگاه هایى است که مسافران ، راه آنها را گم نمى کنند ، و نشانه هایى است که از چشم رهپویان ، پوشیده نمى مانَد ، و پُشته هایى است که رهروان به [قلّه هاى] آن نمى رسند .
خداوند ، آن را سیراب کننده عطشِ دانشوران ، و بهار دلهاى دانایان ، و شاهراه نیکان ، و دارویى که پس از آن ، دردى نمى ماند ، و نورى که هیچ تاریکى اى با آن نیست ، و ریسمانى که گِره هایش استوار است ، و قلعه اى که ستیغ آن ، بلند [ و دست نایافتنى] است ، و براى کسى که آن را حامى خویش گیرد ، [ مایه] عزّت [ و قدرت] ، و براى کسى که به آن وارد شود، [ مایه ]سلامت ، و براى کسى که از آن پیروى کند، هدایت ، و براى کسى که خود را به آن نسبت دهد، عذر ، و براى کسى که با آن سخن گوید ، برهان ، و براى کسى که به وسیله آن ستیزه کند ، گواه ، و براى کسى که با آن حجّت آورد ، [ مایه] پیروزى ، و براى کسى که به آن عمل کند ، نگه دارنده، و براى کسى که آن را به کار وا دارد ، مَرکب، و براى کسى که نشانه جوید، نشانه ، و براى کسى که سپر بخواهد ، سپر ، و براى کسى که فرا بگیرد ، دانش ، و براى کسى که روایت کند ، خبر ، و براى کسى که داورى کند ، حکم قرار داده است .
الإمام علیّ علیه السلام ( فی فَضلِ القُرآنِ وأوصافِهِ - ):
وَاعلَموا أنَّهُ شافِعٌ مُشَفَّعٌ ، وقائِلٌ (ماحِلٌ) مُصَدَّقٌ ، وأنَّهُ مَن شَفَعَ لَهُ القُرآنُ یَومَ القِیامَةِ شُفِّعَ فیهِ
امام على علیه السلام ( - در فضیلت قرآن و اوصاف آن - ): بدانید که قرآن ، میانجى اى است که میانجیگرى اش پذیرفته است ، و گوینده اى (شاکى اى) است که سخنش تصدیق مى شود . بدانید که قرآن ، در روز قیامت، براى هر که میانجیگرى کند ، میانجیگرى اش پذیرفته مى شود .
فاطمة علیها السلام ( مِن خُطبَتِها فی شَأنِ فَدَکَ - ): للَّهِِ فیکُم عَهدٌ قَدَّمَهُ إلَیکُم ، وبَقِیَّةٌ استَخلَفَها عَلَیکُم ، کِتابُ اللَّهِ بَیِّنَةٌ بَصائِرُهُ ، وآیٌ مُنکَشِفَةٌ سَرائِرُهُ۲، وبُرهانٌ مُتَجَلِّیَةٌ ظَواهِرُهُ ...
فاطمه علیها السلام ( - از سخنان ایشان در باره فدک - ): خدا را در میان شما ، پیمانى (/ سفارشى) است که شما را به آن، توصیه کرده است و نیز یادگارى (اهل بیت) که در میان شما جانشین قرار داده است . کتاب خدا ، [در بر دارنده ]آگاهى هایى است که روشن اند ، و آیه هایى است که رازهایشان پیداست ، و برهانى است که ظواهرش آشکار است .
این متن از مجموعه کتاب های شناخت نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث نوشته آیت الله محمدی ری شهری برداشت شده است.