آموزش جامع قرآن کریم

مؤسسه فرهنگی قرآنی مشتاق

دوا (دارو)

رسول اللَّه صلى اللَّه علیه و آله :القُرآنُ هُوَ الدَّواءُ

پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله :قرآن ، داروست

و این چند وصف‏

الإمام علیّ علیه السلام ( فی نُزولِ القُرآنِ الکَریم - ):

ثُمَّ أنزَلَ عَلَیهِ الکِتابَ نوراً لا تُطفَأُ مَصابیحُهُ ، وسِراجاً لا یَخبو تَوقُّدُهُ ، وَبَحراً لا یُدرَکُ قَعرُهُ ، ومِنهاجاً لا یُضِلُّ نَهجُهُ ، وشُعاعاً لا یُظلِمُ ضَوؤُهُ ، وفُرقاناً لا یَخمَدُ بُرهانُهُ ، وتِبیاناً لا تُهدَمُ أرکانُهُ ، وشِفاءً لا تُخشى‏ أسقامُهُ ، وعِزّاً لا تُهزَمُ أنصارُهُ ، وَحَقّاً لا تُخذَلُ أعوانُهُ .
فَهُوَ مَعدِنُ الإیمانِ وبُحبوحَتُهُ ، ویَنابیعُ العِلمِ وبُحورُهُ ، وورِیاضُ العَدلِ وغُدرانُهُ ، وأثافِیُّ الإِسلامِ وبُنیانُهُ ، وأودِیةُ الحَقِّ وغیطانُهُ ، وبَحرٌ لا یَنزِفُهُ المُستَنزِفونَ ، وعُیونٌ لا یُنضِبُها الماتِحونَ ، ومَناهِلُ لا یَغیضُها الوارِدونَ ، ومَنازِلُ لا یَضِلُّ نَهجَها المُسافِرونَ ، وأعلامٌ لا یَعمى‏ عَنها السّائِرونَ ، وآکامٌ لا یَجوزٌ عَنها القاصِدونَ .
جَعَلَهُ اللَّهُ رِیّاً لِعَطَشِ العُلَماءِ ، ورَبیعاً لِقُلوبِ الفُقَهاءِ ، ومَحاجَّ لِطُرُقِ الصُّلَحاءِ ، ودَواءً لَیسَ بَعدَهُ داءٌ ونوراً لَیسَ مَعَهُ ظُلمَةٌ ، وحَبلاً وَثیقاً عُروَتُهُ ، ومَعقِلاً مَنیعاً ذِروَتُهُ ، وعِزّاً لِمَن تَوَلاّهُ ، وسِلماً لِمَن دَخَلَهُ ، وهُدىً لِمَنِ ائتَمَّ بِهِ ، وعُذراً لِمَنِ انتَحَلَهُ ، وبُرهاناً لِمَن تَکَلَّمَ بِهِ ، وشاهِداً لِمَن خاصَمَ بِهِ ، وفَلجاً لِمَن حاجَّ بِهِ ، وحامِلاً لِمَن حَمَلَهُ ، وَمَطِیَّةً لِمَن أعمَلَهُ ، وآیَةً لِمَن تَوَسَّمَ ، وجُنَّةً لِمَنِ استَلأَمَ ، وعِلماً لِمَن وَعى‏ ، وحَدیثاً لِمَن رَوى‏ ، وحُکماً لِمَن قَضى‏ .

 

امام على علیه السلام ( - در باره نازل شدن قرآن کریم - ):

سپس کتاب را بر او [ رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله ]فرو فرستاد ، و آن ، نورى است که چلچراغ‏هایش خاموش نمى‏ شوند . چراغى است که شعله‏ اش ، فروکش نمى‏ کند . دریایى است که به ژرفایش نمى‏ توان رسید . شاه‏راهى است که پیمودنش [آدمى را] به گم‏راهى نمى‏ کشانَد . شعاعى است که پرتو آن ، به تاریکى نمى‏ گراید . فرقانى (/ سنجه‏اى براى حق و باطل) است که برهانش ، خاموش [و باطل ]نمى‏ گردد . بناى روشنگرى است که پایه‏ هایش ، فرو نمى‏ ریزند . درمانى است که بیم بازگشت بیمارى‏ها در آن نمى‏ رود . قدرتى است که هوادارانش شکست نمى‏ خورند و حقّى است که یارانش ، تنها و بى یاور، گذاشته نمى‏ شوند .
پس قرآن ، معدن ایمان و کانون آن است ، و چشمه‏ هاى دانش و دریاهاى آن ، و بوستان‏هاى عدل و آبگیرهاى آن ، و پایه‏ هاى اسلام و بنیان آن ، و درّه ‏هاى حق و دشت‏هاى آن است . دریایى است که هر چه از آن آب بردارند، آبش تمام نمى‏ شود ، و چشمه‏ هایى است که هر اندازه از آنها آب کشند ، خشک نمى‏ شوند . آبشخورهایى است که هر اندازه وارد شوندگان از آنها بنوشند ، آبشان کاستى نمى‏ گیرد ، و منزلگاه‏ هایى است که مسافران ، راه آنها را گم نمى‏ کنند ، و نشانه‏ هایى است که از چشم رهپویان ، پوشیده نمى‏ مانَد ، و پُشته‏ هایى است که رهروان به [قلّه ‏هاى‏] آن نمى‏ رسند .
خداوند ، آن را سیراب کننده عطشِ دانشوران ، و بهار دل‏هاى دانایان ، و شاه‏راه نیکان ، و دارویى که پس از آن ، دردى نمى‏ ماند ، و نورى که هیچ تاریکى‏ اى با آن نیست ، و ریسمانى که گِره‏ هایش استوار است ، و قلعه‏ اى که ستیغ آن ، بلند [ و دست‏ نایافتنى‏] است ، و براى کسى که آن را حامى خویش گیرد ، [ مایه‏] عزّت [ و قدرت‏] ، و براى کسى که به آن وارد شود، [ مایه ]سلامت ، و براى کسى که از آن پیروى کند، هدایت ، و براى کسى که خود را به آن نسبت دهد، عذر ، و براى کسى که با آن سخن گوید ، برهان ، و براى کسى که به وسیله آن ستیزه کند ، گواه ، و براى کسى که با آن حجّت آورد ، [ مایه‏] پیروزى ، و براى کسى که به آن عمل کند ، نگه دارنده، و براى کسى که آن را به کار وا دارد ، مَرکب، و براى کسى که نشانه جوید، نشانه ، و براى کسى که سپر بخواهد ، سپر ، و براى کسى که فرا بگیرد ، دانش ، و براى کسى که روایت کند ، خبر ، و براى کسى که داورى کند ، حکم قرار داده است .

الإمام علیّ علیه السلام ( فی فَضلِ القُرآنِ وأوصافِهِ - ):

وَاعلَموا أنَّهُ شافِعٌ مُشَفَّعٌ ، وقائِلٌ (ماحِلٌ) مُصَدَّقٌ ، وأنَّهُ مَن شَفَعَ لَهُ القُرآنُ یَومَ القِیامَةِ شُفِّعَ فیهِ

امام على علیه السلام ( - در فضیلت قرآن و اوصاف آن - ): بدانید که قرآن ، میانجى‏ اى است که میانجیگرى ‏اش پذیرفته است ، و گوینده ‏اى (شاکى‏ اى) است که سخنش تصدیق مى‏ شود . بدانید که قرآن ، در روز قیامت، براى هر که میانجیگرى کند ، میانجیگرى‏ اش پذیرفته مى‏ شود .

فاطمة علیها السلام ( مِن خُطبَتِها فی شَأنِ فَدَکَ - ): للَّهِ‏ِ فیکُم عَهدٌ قَدَّمَهُ إلَیکُم ، وبَقِیَّةٌ استَخلَفَها عَلَیکُم ، کِتابُ اللَّهِ بَیِّنَةٌ بَصائِرُهُ ، وآیٌ مُنکَشِفَةٌ سَرائِرُهُ۲، وبُرهانٌ مُتَجَلِّیَةٌ ظَواهِرُهُ ... 

فاطمه علیها السلام ( - از سخنان ایشان در باره فدک - ): خدا را در میان شما ، پیمانى (/ سفارشى) است که شما را به آن، توصیه کرده است و نیز یادگارى (اهل بیت) که در میان شما جانشین قرار داده است . کتاب خدا ، [در بر دارنده ]آگاهى‏ هایى است که روشن اند ، و آیه‏ هایى است که رازهایشان پیداست ، و برهانى است که ظواهرش آشکار است .

این متن از مجموعه کتاب های شناخت نامه قرآن بر پایه قرآن و حدیث نوشته آیت الله محمدی ری شهری برداشت شده است.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی